Nieuwsbericht betreffende spelen op kunstgras

4 nov 2016 | Algemeen Nieuws

Beste leden en ouders/verzorgers van leden,

Door de uitzending van Zembla van 5 oktober 2016 zijn er bij jullie vast vragen of zelfs zorgen ontstaan over mogelijke gezondheidsrisico’s bij het spelen op kunstgrasvelden. Ook onze spelers zijn regelmatig gebruiker van kunstgrasvelden bij uit-wedstrijden. In dit nieuwsbericht lezen jullie wat ons standpunt is op dit moment.

Kunstgrasvelden met rubbergranulaat
Deze velden zijn veelal ingestrooid met rubbergranulaat, wat gemaakt is van gemalen versleten autobanden. Volgens de geïnterviewde experts in het programma Zembla bevat dit rubbergranulaat giftige kankerverwekkende stoffen.  Het RIVM geeft op basis van de huidige inzichten aan dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgrasvelden geen risico oplevert voor de volksgezondheid. En dat er nu geen reden is om te stoppen met sporten op deze velden. Desondanks heeft Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport het RIVM gevraagd met spoed extra onderzoek te doen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Ons advies

Op basis van bovenstaande hebben wij besloten om op dit moment onze leden geen negatief advies te geven voor het sporten op deze velden. We zijn uiteraard wel erg benieuwd naar de uitkomsten van het extra onderzoek van de RIVM. Om zoveel mogelijk blootstelling te voorkomen adviseren we je om na het sporten te gaan douchen en schone kleding aan te trekken. Zorg er ook voor dat kinderen niet met de rubberen korreltjes spelen.

Vragen of meer informatie?
Hebben jullie vragen of opmerkingen? Dan horen wij het graag. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij jullie naar www.rivm.nl .

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van RWF

Delen op social media