RWF heeft het lastig tegen een stug Ternaard

3 nov 2019 | Algemeen Nieuws

Een week na de derby tegen ODV wat het eerste puntverlies op leverde moesten de mannen van RWF vandaag aantreden tegen het stugge Ternaard. Trainer Jan Haan kon weer beschikken over een fitte selectie. In vergelijking met vorige week waren centrale verdediger Jesper Veenma en middenvelder Wieger Bosma weer van de partij. Ook de van een griep herstelde Tygo Roersma was weer fit genoeg om te starten. Otmar van der Toorn zou ook weer starten maar bleek helaas niet fit genoeg om te starten. Hoe fijn is het dat je dan een goede vervanger als Jacob Jan Weening op de bank hebt. Ternaard was ook op volle oorlogssterkte. Na een goede warming up en een peptalk van Jan Haan konden de mannen van RWF er tegen aan. Ook hadden er weer veel supporters uit Frieschepalen de weg naar Ternaard gevonden. Kortom alle ingrediënten waren aanwezig om te vlammen.

RWF begon goed en direct al in eerste minuut kwam er een mooie steekbal op Daan de Boer, jammer genoeg was de verdediger net iets eerder bij de bal en wist de angel uit deze aanval te halen.

In de eerste helft werd al snel duidelijk wat het beeld van de wedstrijd zou gaan worden. Ternaard ging inzakken en gokte op de snelheid van de spits nummer 11 Johannes Dijkstra en middenvelder nummer 10 Danny Post. RWF moest het spel maken en probeerde via het middenveld zo de voorwaartsen te bereiken. RWF had veel moeite om in hun spel te komen. Er was weinig initiatief vanuit het middenveld en zo werden de voorwaartsen niet heel veel bereikt. En als de middenvelders of aanvallers wel aan de bal kwamen werden er vaak de verkeerde keuzes gemaakt in de passing.

Na het eerste wapenfeit in de eerste minuut kwamen er een aantal goede kansen voor Ternaard. Een lange bal van een middenvelder van Ternaard brengt wat verwarring in de verdediging bij RWF. Linksback Hayco van der Veen denkt aan buitenspel en blijft staan waardoor spits Kingma van Ternaard alleen op Jacob Jan Weening kan afgaan. Deze schrikt blijkbaar van het uitkomen van keeper Jacob Jan Weening en schiet naast. Na deze kans komt er nog een kans voor de snelle nummer 11 van Ternaard deze omspeelt keeper Jacob Jan en probeert de bal in het lege doel te schieten. Gelukkig voor RWF schiet centrale verdediger Jesper Veenma de keeper Jacob Jan Weening te hulp en weet de bal uit het doel te werken. 

Tussen deze kansen van Ternaard werd spits Abe Spinder nog een keer onterecht afgevlagd voor buitenspel er was duidelijk te zien dat de linksback van Ternaard buitenspel opheft. Helaas voor RWF ging de scheidsrechter mee in het vlagsignaal van de grensrechter van Ternaard.

Ondanks het slordige spel van RWF werden er toch wel kansen of een mogelijkheid tot kansen gecreëerd.

In de 22e minuut heeft rechtsback Cornelis Veenema een uitstekende bal in de diepte op broer Jacob Veenema die een prima voorzet geeft bij eerste paal. Helaas voor RWF staat spits Abe Spinder bij de tweede paal en kan de centrale verdediger van Ternaard de bal makkelijk wegwerken.

Halverwege de wedstrijd is er nog een enorme mogelijkheid voor RWF een prima steekbal van Wieger Bosma op Daan de Boer. Laatst genoemde schiet de bal voorlangs.

Laatste wapenfeit voor RWF is een onterecht afgekeurde goal . Een afgeslagen corner word door middenvelder Mark Jalvingh voor gebracht deze voorzet word op waarde geschat door Daan de Boer en dat resulteerde in de 0-1. Jammer genoeg zag de scheidsrechter het anders en oordeelde dat het buitenspel was. Zo bleef de ruststand staan op 0-0

De tweede helft is iets beter dan eerste helft. RWF heeft meer overwicht maar Ternaard blijft gevaarlijk met hun snelle aanvallers.

De eerste kans in de tweede helft is voor Ternaard. In de 50e minuut weet Jacob Jan goed te redden op een gevaarlijk schot van nummer 10 Ternaard Danny Post. Na deze kans neemt RWF het heft in handen en krijgt een paar kleine mogelijkheden. In de 62e minuut komt Wieger Bosma met een goede voorzet op de tweede paal, aanvaller Jacob Veenema is net te laat om deze voorzet tot een doelpunt te bekronen. Intussen heeft Jan Haan een wissel doorgevoerd. De moegestreden Tygo Roersma verlaat het veld voor pinchhitter Janko Jagersma. Veel RWF supporters zullen hebben gedacht gaat hij het weer flikken net als tegen VEV’68 toen Jagersma enorm belangrijk aandeel had in de winst.

Tijdens een corner van Wieger Bosma laat Jagersma zich direct gelden. Hij weet helaas een mooie corner bij tweede paal niet op waarde te schatten en kopt over.

In de 72e minuut komt er een angstig moment bij heel RWF. Jesper Veenma moet een nuttige overtreding maken om de aanvaller de doorgang naar de goal te beletten. De vrije trap die daaruit volgt word door nummer 8 Ternaard in de korte hoek gedraaid via de vuisten van keeper Jacob Jan Weening beland de bal in de goal . Heel Ternaard denkt aan een voorsprong. Gelukkig voor RWF denkt Jan Baron hier anders over hij ziet een overtreding van nummer 9 Kingma op keeper Jacob Jan Weening. De scheidsrechter gaat hier in mee en het blijft 0-0. Iedereen binnen Ternaard is furieus. Later blijkt dat zelf spits Kingma toegeeft dat het een overtreding was.

Na deze waarschuwing is RWF wakker en krijgt nog een paar goede mogelijkheden op de winst. In de 79e minuut gaat spits Abe Spinder van de linker buitenkant naar binnen en schiet op de paal. Abe Spinder die na een paar moeizame wedstrijden vandaag weer aardig op dreef was.

In de 85e minuut komt het hoogtepunt van de wedstrijd. Een geweldige uittrap van keeper Jacob Jan Weening komt vlakbij de zestien meter van Ternaard bij de ingevallen spits Wieger Baron. Deze weet de bal formidabel te controleren en schiet hem vervolgens tegen de keeper aan. Deze actie had een beter lot verdiend.

De laatste minuten zijn voor Daan de Boer die een mooie actie geen vervolg weet te geven. Hij weet niet een medespeler te bereiken. Ook Abe Spinder had moeite om een medespeler te vinden na een prima steekbal van Bosma. Zo floot De heer van Tuinen uit Workum na 90 minuten en aantal minuten blessure tijd voor het einde van de wedstrijd.

Gezien de wedstrijd was de stand een juiste afspiegeling van de wedstrijd. Wel moet gezegd worden dat we voor het winnen van de eerste periodetitel het niet meer in eigen hand hebben. Kootstertille heeft minder verliespunten. Maar je kan niks voorspellen in deze competitie want iedereen kan van iedereen winnen.

Volgende week wacht weer een lastige tegenstander genaamd Dokkum. We hopen dat veel supporters uit Frieschepalen ons zullen steunen in deze moeilijke uitwedstrijd.

Delen: